Zamieszczone przez malformacja
Wymiana rozrządu w Octavi 1,9 TDI 110PS
Zwiń
X
-
GośćTagi: Brak
-
coco
Wymiana rozrządu w Octavi 1,9 TDI 110PS
Witam Sznownych Kolegów,
Nieubłagalnie zbliża się czas dla mojej Octavki kiedy będę musiał wymienić rozrząd. Jak każdy wie jest to trochę kosztowna impreza lacze . Może ktoś wie gdzie mogę to zrobić dobrze w Warszawie i oczywiście za dobrą cenę, a może to jest zły pomysł i powinienem jechać do OS :?: W serwisie powiedzieli ze jest to koszt 1000-1300PLN.
Pozdrawiam i wierzę w WAS KOLEDZY
-
Ja wymieniałem pierwszy raz w ASO, cena taka jak piszesz w swoim poscie, teraz zbliża się druga wymianka i się zastanawiam, czy ASO czy znajomy mechanik,
A na rosrządzie nie ma co oszczędzać :wink: :wink:"Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
Pionek znów gra.......
Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
www.dynosoft.pl
Komentarz
-
-
coco
Komentarz
-
To ja polece i pewnie pare osob jeszcze Pana Bogumila - Auto Bodex
Nie wiem czy wyjdzie taniej niz w ASO, ale bedziesz mial pewnosc ze zostanie zrobione porzadnie i tak jak nalezy."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
coco
Ja mam problem z przeczetaniem mojej książki ponieważ auto kupowałem w Belgii (wszystkie dokumenty są w języku flamandzkim :szeroki_usmiech ). Jest w nim motor o wydłużonej żywotności (przeglądy co 50 000km lub co dwa lata).
Komentarz
-
Przeglady wydluzone bo o tym mowa to takie gdy, co 15tys km wymianiamy tylko olej a pozostale czynnosci serwisowe sa przenoszone na wiekszy przeglad co 30tys km. Chodzi o to zeby np czesci ktore powinno sie wymianiac raz w roku lub co 15tys km mozna wtedy wymianiac co 30tys km.
Pasek to pierwszy raz po 90 tys km, a potem w zaleznosci od wersji paska i ile lat jezdzi!! co 60 lub 90 tys km
Komentarz
-
-
coco
Tak jak już wspominałem wcześniej auto kupiłem w Belgii w salonie gdzie Diler powiedział ..."Long life engine". Tam też uzyskałem informację, że pierwszy przegląd mam zrobić po 15000km - i tak zrobiłem, a następny miałem zrobić przy 65000km i tak też było. W Polsce w ASO powiedzieli mi że u nas tego sie nie praktykuje i przeglady powinny być wykonywane co 15000km (bo paliwo gorsze, po drogi gorsze itp. itd). Byłem zaniepokojony całą sytuacją i napisałem do Głównego dilera w Republice Czeskiej list z prośbą o wyjaśnienie całej sprawy. I co otrzymałem?? - a to że Skoda Polska kłamie :lol: Pojechałem więc z listem do ASO (był mały problem z rozszyfrowaniem depeszy w języku obcym i czekali na przyjazd szefa), który serdecznie mnie przeprosił stwierdzając, że to bez sensu kroić mnie co 15000 (75PLN za litr oleju). Od tego pamietnego czasu zrobiłem już 25000km i czekam na wskazanie komputera, kiedy to nastąpi?? - Jak sama nazwa silnika wskazuje (long life) za jakiś czas :-)
Komentarz
-
mój boże JEZDZISZ NA OLEJU juz 25000 km????
diesel czy benzyna?? jakie ma oznaczenie ?? asz? agr? ahf ?
edit- doczytalem sie ze to ahf albo asv ale przeciez w nim musisz co 15tkm
zmienic olej...
i nie wazne czy masz serwis long czy nie long...
szkoda silnika . mam nadzieje ze chociaz mobil 1 ... :roll:
Komentarz
-
-
Przeglad to nie to samo co wymiana oleju!!! Powiem na przykladzie innego auta. Renault mowi ze serwis nastepuje co 30 tys km i wszystko sie zgadza ale po 15 tys km jedzie sie na kontrole oleju ktory oni spuszczaja i wlewaja nowy oraz wymianiaja filtr oleju na "swoj" koszt. Cena tego oleju i filtra jest zawarta w przegladzie dlatego ma taka chora cene. To cos nazywa sie kontrola i tego wymaga system serwisowania. Dopiero po 30 tys km jedzie sie na przeglad ktory obejmuje normalna wymiane elementow eksploatacyjnych typu filtry powietrza paliwa.
Zauwaz ze w ksiazce serwisowania pisze ze jesli nie przejedziesz 15 tyskm w ciagu roku nalezy zmienic olej. Jesli jezdzisz wiecej wymieniasz co 15 a przegladu pozostalych czesci mozesz dokonac raz w roku
P.S. Long life engine - to mialo znaczyc dlugowieczny silnik przy odpowiedniej eksploatacji.
OT. Znam geniusza ktory przejechal 120tys km na jednym oleju i filtrze bo nikt mu nie powiedzial ze to sie zmienia. Zatarl sie silnik ale potem mowil ze taniej go wyszedl remont silnika niz jakby wymianial olej i filtr co 8-10tys :satan
Komentarz
-
-
coco
No to teraz dostałem
Jeżdżę na Castrolu 0W30 long life formula.
Serdeczne dzięki za rady i wskazówki, ale chyba wymienię ten olej
Komentarz
-
Zamieszczone przez SamiecZamieszczone przez cocoSerdeczne dzięki za opinie,
Moje auto ma teraz 85600km (z czego 60000 zrobiłem w niemczech) .
Rozrzad w TDi, zmienia sie co 90kkm lub co 60kkm w starszych modelach, ze starym paskiem.
Wbrew pozorom nie jest to operacja, ktora moze zajac sie pierwszy lepszy pan Kazio, ktory naprawia wszystko, od pralki po kombajn zbozowy marki Bizon. To znaczy oczywiscie moze, ale skutki beda raczej oplakane.
Przy wymianie rozrzadu i jego ponownym ustawieniu mozna spier...ć tyle rzeczy, ze normalnemu zjadaczowi chleba ciezko jest to nawet sobie wyobrazic.
Zeby to zrobic jak nalezy potrzebna jest wiedza, doswiadczenie, odpowiednie narzedzia, ktore kosztuja troche wiecej niz 5PLN i urzadzenie pozwalajace na diagnoze ECU. W naszym przypadku bedzie to VAG.
Bezwzglednie doradzam korzystanie jedynie z doswiadczonych firm. Moze to byc wspomniany juz przez Purchawe Auto Bodex. ASO tez bedzie okej.
I najlepiej jest wymieniac wszystko jak leci, czyli rolki, paski, pompy wody, itd.
Z tym nie ma zartow - lepiej zaplacic nawet kilkaset zlotych wiecej, bo w przeciwnym wypadku moze to byc najdrozej zaoszczedzone kilkaset zlotych w zyciu. :lol:TDI 205PS
Komentarz
-
-
coco
Rocznie robię 20000-25000km.
Jakiej firmy olej możesz mi polecić i o jakich symbolach 0W40 albo 5W50???
Komentarz
-
coco
-
coco
-
Jak czytalem u siebie w ksiazce to pisalo ze w 1,9tdi(nie pd) rozrzad sie wymienia przy 120kkm (musze jeszcze raz looknac)
Trzeba najpierw sprawdzić jaki jest symbol na aucie (i w książce) na drugiej stronie jest przykliona kartka s symbolami na dole symbol określa jak i kiedy servisować auto.
Ja mam Q..3 , albo coś takiego co generalnie oznacza, że olej i filtr(czyli tkz. przegląd olejowy) robię co 15tyś a co rok lub 30 tyś większy przegląd według książki...
A ostatnio doczytałem się że w PD rozrząd po 90 tyś. w innych jak Samiec napisał po 120(tdi
Komentarz
-
Komentarz